Comoara pe care stă România, gata de exploatare. Aurul pe care îl scot canadienii la lumină va mări producția din Balcani

de: Alexandru Puiu
27 07. 2021

Românii nu au fost niciodată foarte pricepuți în a-și aprecia bogățiile. Avem însă o serie de companii străine care sunt gata să exploateze averea subterană a țării noastre, începând cu aurul din adâncuri.

Euro Sun Mining, fosta Carpathian Gold, este gata să exploateze minele de aur de la Rovina. Mai sunt de parcurs ultimele etape, după ce a fost obținut avizul de oportunitate. Acum, se lucrează la obținerea PUZ-ului.

În cazul în care aveai dubii vizavi de comoara pe care stă România, merită să ai în vedere că proiectul aurifer de la Rovina este al doilea ca mărime din Europa. Din păcate, nu mai aparține de mulți ani țării noastre sau autorităților române, ci Euro Sun Mining (ex Carpathian Gold).

Consiliul Județean Hunedoara a dat avizul de oportunitate companiei canadiene, fapt care va facilita sporirea semnificativă a producției de aur din Balcani, în condițiile unei scăderi la nivel semnificativ la nivel mondial, în timp ce creșterea a explodat.

Aurul din România, gata de exploatat: când începe minarea

Avizul de oportunitate pentru proiectul aurifer de la Rovina (unde ar urma să se extragă 3,82 milioane de uncii odată demarat proiectul), vine după ce în luna mai, compania canadiană a primit aprobarea autorităților române pentru inițierea Evaluării Strategice de Mediu (SEA) aferentă acestui proiect.

Gestul autorităților române va duce la o creștere semnificativă a producției de aur din Balcani, după ce Turcia a anunțat la începutul lunii că tocmai a descoperit un zăcământ important de aur. Aceste exploatări sunt însă excepții de la regulă, conform estimărilor Ministerului Resurselor din Australia. Oficialii de peste ocean au afirmat că o scădere a producției de aur la nivel global este inevitabilă în viitorul apropiat, în timp ce cererea va continua să crească.

Revenind însă la Euro Sun Mining, după obținerea Avizului de Oportunitate, compania mai are o singură etapă de autorizare aferentă Proiectului Văii Rovina, PUZ-ul sau Planul Urbanistic Zonal. ”Procesul PUZ preia terenurile pastorale sau forestiere existente și re-zonează zona necesară pentru activitatea comercială. Studiul definitiv de fezabilitate, depus la 14 aprilie 2021, a furnizat detaliile tehnice necesare pentru depunerea cererii de aproximativ 3.000 de pagini și în cele din urmă pentru aprobarea permisului”, potrivit anunţului făcut de companie pe site-ul propriu.

”Suntem încântați să vedem sprijinul continuu al statului român, deoarece acesta oferă aprobări, după cum este necesar, pentru a muta Proiectul Rovina Valley către începerea construcției noastre. Percepția investitorilor asupra României ca o jurisdicție potențial neprietenoasă în ceea ce privește mineritul nu este în mod clar adevărată, deoarece aceste etape de aprobare obţinute de noi continuă să demonstreze contrariul. Studiul nostru definitiv de fezabilitate a subliniat un activ generațional care aduce cea mai înaltă administrare a mediului, împreună cu beneficii economice semnificative direct comunităților noastre locale și județului în ansamblu. Permisul de reper permite acum companiei să continue cu PUZ, ducându-ne cu un pas mai aproape de construcție.”, a afirmat Scott Moore, directorul executiv al Euro Sun.